Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Wyniki dla smakoszy tego dania będą ogromnym ciosem.
Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów z branży gastronomicznej działających na terenie całego kraju.
- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących
- wskazuje Inspekcja.
Niestety, jak wynika z komunikatu, w 89 podmiotach (81,7 proc. skontrolowanych) stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości.
W 54,1 proc. skontrolowanych dań wykryto takie nieprawidłowości jak m.in. brak w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego mięsa (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną).
Blisko 75 proc. kontrolowanych dań zostało nieprawidłowo oznakowanych. Dotyczyły one różnych kwestii, w tym m.in. takich jak:
- W efekcie kontroli, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł) - podaje IJHARS.
Kandace11:06, 25.07.2023
0 0
Hello.
My name is Irina. I am an expert in posting articles and texts on various websites.
Would you be interested in mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://forms.gle/58NDRfrHg3RMdRcW7
It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership.
Thank you in advance for your time and I’m looking forward to a fruitful collaboration.
If you require any further information about the questionnaire or anything else, feel free to contact me.
Best regards, Irina
11:06, 25.07.2023