Puszysty sernik z ricottą na chrupiącym spodzie. To pyszna i lżejsza alternatywa dla tradycyjnego sernika.Połączenie delikatnej masy serowej, chrupiącego spodu i musu malinowo-brzoskwiniowego.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Chrupiący spód: 4 szklanki płatków kukurydzianych, 180g ciasteczek owsianych, 35g masła, 3łyżki syropu klonowego.
Masa sernikowa: 500g twarogu sernikowego, 500g ricotty, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki stevii (można zastąpić 4 łyżkami cukru), 5 jajek,
Mus malinowo-brzoskwiniowy: zblendowane 2 garście malin oraz 2-3 brzoskwinie
TO ROBIMY!
Płatki kukurydziane i ciasteczka kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i syropem klonowym. Powstałą masę wkładamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie wykładamy nią blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 5-10 minut (ciasto musi być lekko podpieczone)Łączymy twaróg, ricottę i cukier (na tym etapie warto masę posmakować i sprawdzić czy wolimy więcej cukru ). Następnie dodajemy ją do roztrzepanych żółtek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Masę wylewamy na wystudzony spód, a na jej wierzch owocowy mus. Pieczemy ok.50 minut w 180° w funkcji termoobieg, a po ok.35 minutach przykrywamy ciasto, aby się za bardzo nie spiekło.
Gotowe!
2 1
Marcin co ty bierzesz? Pochwał się, tez bym spróbował..???
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu terazlipno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz