Przez dziesiątki lat uchodziło za tradycyjne piwo, a teraz znika z rynku. Grupa Żywiec zdecydowała o wstrzymaniu produkcji. Co jest powodem zniknięcia piwa Brackie Cieszyn?
Grupa Żywiec to jeden z czołowych producentów piwa w Polsce. Ich trunki warzone są w pięciu browarach - w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, Browarze Zamkowym Cieszyn, Elblągu, Leżajsku, Warce. Od 2019 roku do grupy należą także browary w Namysłowie.
To oni produkowali piwo Brackie Cieszyn, które przez lata uchodziło za unikatowe. Teraz nie dostaniemy go już nigdzie. Nie będzie go pubach, restauracjach i górskich schroniskach.
- To piwo jasne dolnej fermentacji, o pięknej bursztynowej barwie i pełnym, wyrazistym smaku. Produkowano je w otwartych kadziach fermentacyjnych w Cieszynie, które są dzisiaj unikatem na skalę Europy - donosi Gazeta Wyborcza.
Piwo to było bardzo popularne m.in. na Śląsku Cieszyńskim i w Beskidach.
Pod koniec ubiegłego roku Grupa Żywiec sprzedała Browar Zamkowy Cieszyn, czyli miejsce, gdzie rozlewano piwo Brackie. Choć prawa do marki pozostały w rękach Żywca to grupa nie zdecydowała się na dalszą produkcję.
Jak się okazuje to pandemia miała wpływ na ostateczną decyzję Grupy Żywiec.
- Sprzedaż browaru w Cieszynie złożyła się w czasie z zamknięciem gastronomii związanym z COVID-19, co spowodowało wstrzymanie produkcji kegi. Na ten moment nie planujemy wznowienia produkcji - wyjaśnia Magdalena Brzezińska, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Żywiec cytowana przez "GW".
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz